Cene

Srbija 1000.din.

Evropa 15.eur

ostali svet 30.eur

 

СТИХОМ КРОЗ ЦИВИЛИЗАЦИЈУ

 

Књига је састављена из стиховних портрета најзнаменитијих историјских, митолошких и библијских личности раних периода цивилизације, до појаве Исуса Христоса. Ауторка почиње с песмом о Еви и завршава с Христом. Пролази кроз један велики период, историје, “Библије” и грчких великана филозофије. Сваки историјски период је допуњен језгровитим енциклопедијским одредницама о раздобљима и културама. Свако раздобље је обогаћено пригодним ликовним материјалом.
Ова књига може бити инспиративни подстицај онима који желе да упознају духовне темеље нашега света. Такође, може бити подстицај за проширивање сазнања о значајним историјским личностима и културама којима су припадали. Младим људима се нуди да на брз и популаран начин науче основе наше цивилизације.
Свако од нас се питао, када се човек појавио на Земљи и где су почеци наше културе? Претпоставља се да Земља постоји неколико милијарди година, а да се живот на њој појавио, отприлике, пре милион година. Једна велика позорница светске културе је Месопотамија и ауторка нам врло сликовито даје приказ тог периода.
У књизи нису заобиђене још две древне културе, које заслужују посебну пажњу – кинеска и индијска култура. Кроз ликове – Цар Шјун, Цин Ши-Хуанди и Конфучија, читалац ће добити јасну слику историјске традиције старе Кине. Кинески народ, захваљујући филозофима попут Конфучија, ствара политичко-етичку баштину која доживљава свој пун процват у 221. год. пре Христа. С династијом Шанг (1523 – 1028), Кина улази у историјску цивилизацију, пише ауторка.
О Индији, кроз ликове – Чандрагаупте, Ашоке и с илустрацијом – Капител с лавовима, с једног Ашокиног стуба - добићемо слику о историјским збивањима, степену цивилизације и оградама традиционалне поделе људи на касте.
Ликови из “Библије”: - Аврам, Ребека, Јаков, Мојсије, Саул, Давид и други, дати су на један романтично-реалистичан начин. Упознавајући се с овим ликовима, њиховим животима, остварењима, падовима и успонима, читалац ће имати прилику да упозна један велики период, описан у “Старом завету”.
Ауторка поручује читаоцима, да је књигу урадила “Пер суо дилетто”, што значи - за своје задовољство. Сигуран сам, читаоци ће се сложити, да је ауторка, пишући књигу из задовољства, ту љубав, успешно пренела на дело.
Читајући ову књигу, морам вам признати, осетио сам се богатијим и племенитијим. Упознао сам 4000 хиљаде година наше културе и цивилизације.