Pocetna Radovi

 

REDAKCIJA ISTINE U RAZGOVORU S KNJIŽEVNICOM M.M. SLAVICOM ŠETINOM O KNJIZI „SRBI – PLEME MAJKA“.

 

Redakcija „Istine“ je 2008. godine, sa sajma knjiga u Beogradu prenela razgovor sa Slavicom Šetinom povodom starosti Srba kao naroda. Slavica je tada izjavila da ima indiciju gde bi se mogli naći koreni Srba, i da je to mnogo više od 7517 godina. To je bio povod da posetimo književnicu i prenesemo čitaocima razgovor u potpunosti.
Saznali smo da Slavica nije u Beogradu i dobili adresu gde se povlači kada želi mir radi pisanja. Iskreno rečeno bilo nam je drago što posle gustog beogradskog saobračaja imamo priliku da osetimo dah proleća u prirodi.
Prešli smo Dunav koji je bio pozlaćen odsjajem prolećnog Sunca, a sočne zelene livade i uredno posejane oranice plenile su naše poglede. Polja žita i ječma prelivala se u svim zelenim nijansama da bih im i sam smaragd zavideo. Stigli smo do reke Tamiš koja je savijala u desno i gubila se u daljini žureći do svog ušća u Dunav. Ponekad, svi mi na krilima svoje uobrazilje preduzimamo daleka putovanja tražeći posebna mesta na Zemlji, a zaboravljamo da je jedno od njih i naša Srbija. Dok smo se vozili prelepom i bogatom ravnicom u mislima se vratismo u drevnu prošlost i izbliza sagledasmo rođenim očima ono što je svet video odavno izdaleka. Vojvodina je dragulj Srbije i pladanj zdrave hrane dovoljan da ishrani čitavu Evropu. Posle vožnje od četrdesetak minuta dođošmo do jednog ušoranog mesta sa dve crkve u centru sela. Bez problema smo našli Slavicinu kuću. Na naše iznenađenja Slavica nije bila kod kuće. Komšije nam rekle da ona šeta psa poljima i da će se brzo vratiti. Nije nam bilo teško da čekamo, jer su iz Slavicinog vrta dotrčale dve umiljate mace da nam prave društvo. Vrlo brzo se kod naših nogu pojavio i jedan škotski ovčar zadihan i razdragan, a za njim i naša književnica sa jednim od svojih stalnih saradnika. Bila je to arheolog Vesna Jeremenko, koju smo upoznali na sajmu knjiga u Beogradu. Na pitanje da li se Slavica i Vesna upošte odvajaju, obe su se nasmejale i rekle da su teme na kojima sarađuju zahtevne s dosta materijala koji treba čitati i pregledati, pa je u dvoje lakše. 
Slavica se iskreno obradovala kada nas je videla i pristala na razgovor. U njenom domu je bilo izuzetno prijatno. Bili smo iznenađeni da Slavica živi jednim pravim i zdravim životom u skladu s prirodom. Miris bukve je ispunio prostoriju dajući posebnu toplotu, na koju smo svi mi u urbanim sredinama zaboravili. Posle dobrodošlice uz pravi sesoski doručak, započeli smo razgovor:

Videli smo na sajtovima da se već priča o vašoj novoj knjizi „Srbi-pleme majka“. Šta nam možete reći o tome?

Pre dve nedelje sam završila studiju „Srbi - pleme majka“ i tekst je predat izdavaču. Izdavač je kao što sam i najavila, kuća „Miroslav“ iz Beograda, a urednik Miroslava Petrović. Knjigu počinjem tragajući za korenom jednog malog izdanka, koji je još ostao na stablu evolucije – Srba. Knjigu sam završila za 6 meseci što je izuzetno brzo s obzirom na tešku temu. Pomoglo mi je dobro poznavanje Biblije, istorije, mitova i arheologije, te sam znala gde da tragam. Naravno, Vesna Jeremenko mi je dosta pomogla. Nabavljala mi je materijal do kog bi teže dolazila sama. Moram da prokomentarišem komentare sa sajtova da iza mene stoji velika sekta, baš zbog obilja materijala korišćenog u mojim knjigama. Tome se ja i Vesna uvek slatko ismejemo, jer iza svega stoje dve žene, ovaj pas i ove mačke. Moram priznati da sam ponosna, jer demantujemo velikog (pored Kanta i Spinoze za mene najvećeg) filozofa Šopenhauera, koji je izjavio da su žene nesposobne da urade nešto od trajne vrednosti. Rad na ovoj studiji proizveo je veliko iznenađenje i za mene. Tražeći koren Srba došla sam do fantastičnog otkrića da su Srbi pleme majka svim narodima koji danas postoje na Zemlji. To je toliko zadivljujuće i neverovatno, ali, su dokazi kojim raspolažem stvarni i opipljivi da ih svet mora prihvatiti.

Slavice, da to nije naučna fantastika? Našalili smo se. Slavica nas pogledala na trenutak s prekorom, a onda se nasmejala i počela da nam objašnjava s mnogo više žara.
    
     Pa kažem vam da je i za mene to bilo iznenađenje. Očekivala sam da Srbe nađem u nekoj daljoj prošlost naše Planete, jer je Biblija na to upućivala. Međutim, mitovi, istorijske činjenice, arheološki lokalitet Lepenski Vir, crteži na stenama u Sahari i pleme Dogoni iz Republike Mali, izatkali su potpuno drugu priču. Lepenski Vir je za mene bio neočekivano otkriće i potvrda da je Biblija riznica podataka. Samo je pitanje da li to umemo tumačiti.  U Bibliji nalazimo podatke do 4000. godine pre. Hrista, a Lepenski Vir ulazi u 9000. god. pre. Hrista, ali biblijsku astronomiju potvrdila sam upravo Lepenskim Virom. I što je najdivnije dokazujem da je u Lepenskom Viru živela čista bela rasa i da su to bili Srbi. Prolazeći razne kulture kroz milenijume nalazila sam Srbe na svim kontinentima. Evropski hroničari su me usmeravali do ulaska u stari vek. Patrijarh slavistike, Josip Dobrovski je rekao da su nazivi Vendi i Spori glavna imena jednog te istog narodnog stabla – Srba. Šafarik u delu „Slavijanskim starožitnostima“, kaže da je domaće prastaro ime Slovena u ukupnosti – Srbi, Serbali. Istoričar Čehi Vaserod je smatrao da su imena Skita i Sarmata indentična s imenom - Srbi. Po Vaserodu Skiti su Srbi, a skitski obred sahranjivanja je indentičan s Frežanima i Sumerima. Period koji deli Sumere i Skite je 3000 godina. Biblijski Filisteji imali su Boga Dagona, koji je u srpskoj kulturi sačuvan do dana današnjeg i njega je „pokrio“ sv. Sava.

Pominjete Dogone iz Afrike. Koliko nam je poznato pleme Dogoni neguju sećanje na Sirijus B. Kakve veze imaju Srbi s Dogonima i Sirijusom B?

Kod Dogona su verovanja i obredi usmereni ka Sirijus B. Za njih ova mala zvezda koja se okreće oko Sirijusa predstavlja početnu tačku stvaranja sveta. Oni smatraju da je Bog stvorio Digitariju exilis (svetsko jaje) pre bilo koje druge zvezde. Po njima je Sirijus B osa celoga sveta, i bez njegovog kretanja nijedna zvezda ne bi opstala na svom putu. Ta zvezda je svetsko jaje, neizmerno maleno, ali kada se razvilo, rodilo je sve vidljivo i nevidljivo. Dogoni smatraju da ova zvezda sadrži klice svih stvari i da njeno kretanje oko ose i oko Sirijusa potpomaže celokupno stvaralaštvo. Za astronomiju je Sirijus B samo beli patuljak, koji je završio svoj steralni vek. Ono što nalazimo u kulturi Dogonona, našla sam i u kulturi Lepenskog Vira. Jednostavno sve se sklopilo kao mozaik – Dogoni, Lepenski Vir, Biblija i Srbi. To svet više ne može osporiti, jer je arheologija dala svoju reč i sve je tri puta dokazano.

Dogoni neguju mit o stvaranju sveta. Kažu da se proces odvijao u beskrajnom prostoru unutar jajeta sveta (aduno tal), koje je bilo podeljeno na dve posteljice. Iz njih je trebalo da se pojavi po par Nomoa – emanacine Ame (božanstva), prethodnih obrazaca čoveka. Muški princip je izašao iz svoje posteljice pre vremena sazrevanja i bez ženskog principa. Spustio se u prostor u nameri da stvori svoj sopstveni svet. Ovaj nepravilni postupak je pokvario poredak stvaranja sveta, jer je biće bez ženskog principa bilo nesavršeno. Ovo nesavršeno biće pretvorilo se u „bledog lisca“ (Vulpus pallida), Jurugu. Ama je želeo da ispravi grešku, pa je iz druge polovine jajeta stvorio dvojno biće koje Dogoni nazivaju Nomo. Biće Nomo, ugledavši majku Zemlju nagu, odenuo joj suknjicu od biljnih vlakana, što je predstavljalo Prvu reč uređenja sveta. Nesavršeno biće Juruga, u želji da sazna snagu reči, koja je sadržana u suknjici, počinio je incest s majkom Zemljom.
Mit Dogona o „bledom liscu“ je srpski mit o „hromom dabi“. Kod Srba Dagon je Dabog, Dažbog i Dabo. Sanskritski DA znači dati. Dagon je kod Srba inkarnacija belog hromog predvodničkog vuka. Dagon sažima u sebi Sunce, svetlo, toplotu, kišu i berićet. Dagona je kod Srba „pokrio“ Sveti Sava, koji se smatra njegovim naslednikom i zaštitnikom vukova. Dagon je bio glavno božanstvo kod biblijskih Filisteja još pre 4000 godina, i zato odgovorno tvrdim da su to bili Srbi. Uvek sam se pitala zašto je vuk u mitu hrom, ne sluteći da to predstavlja hromi muški princip poretka sveta. Kod Dogona hromi muški princip je „bledi lisac“, a kod Srba „hromi beli vuk“. I upravo ovaj mit je pomogao da rešim zagonetku o Srbima. O snazi „jajeta sveta“ o kom pričaju Dogoni, govori i akademik Dragoslav Srejović u svojoj studiji „Lepenski Vir“. Dalje neću više pričati. Koja je veza između Srba, Sirijusa B i ljudskog roda uopšte, neka otkriju čitaoci kada knjiga izađe. Još ću vam samo reći da sam došla do saznanja da postoje tri rase na Zemlji – crna, bela i žuta. To su tri semena iz kojih uz pomoć gravitacione sile i principa datih svevišnjom energijom, stvara se novi svet posle kataklizmi. Seme ima u sebi unutrašnju vibraciju i probijajući opnu, kreće se po putanji spirale, koja označava očuvanje materije što rađa sve vidljivo i nevidljivo. U starom sanskritskom jeziku reč Serbah označava - ne dati se nikome. Koren te reči znači - seme, koleno ili rod.

Kako mislite uz pomoć gravitacione sile?
    
     Hvala dragom Tvorcu što je čoveku dao mogućnost da sagleda i da se divi njegovoj kreaciji. Da, dobro ste čuli, uz pomoć gravitacione sile. To je ona ista sila s kojom nas je upoznao Isak Njutn. Znamo da se nebeska tela privlače međusobno silama koje su utoliko veće ukoliko su zamašnije mase tih tela, a koje slabe u istoj meri u kojoj raste kvadrat odstojanja centra tih nebeskih tela. Silu koja se širi od jednog nebeskog tela do drugog nebeskog tela Isak Njutn je nazvao – gravitaciona sila. Da ova sila utiče na sav biljni i životinjski svet ukazala mi je Biblija i prorok Jeremija. Tek ovom studijom sam došla do prave poruke koju nam je ostavio prorok Jeremija. Kada u poglavlju govori o lončaru upravo nam ukazuje na gravitacionu silu i njenu snagu na formiranje konfiguracije zemljišta naše Planete, biljnog i životinjskog sveta. O uticaju gravitacione sile prilikom dolaska novog sazvežđa nalazimo i u Lepenskom Viru. Kada kažem dolazak novog sazvežđa ne mislim na prolazak Zemljine ose kroz sazvežđa i povlačenja njene ravnodnevnice. Znam, to je očaravajuće, ali istinito. Iskreno se nadam da će neko od fizičara, astronoma, antropologa, istoričara i molekularnih biologa prihvati moj rad i doneti čovečanstvu epohalno otkriće. Kada je uticaj gravitacione sile na sav biljnji i životinjski svet objašnjeno u knjizi. Da su astronomi malo više pažnje poklonili Herodotovim mitovima, Bibliji i onome što je otkrila arheologija naš svet bi imao druga saznanja.

     Pomenuli ste Saharu i povezujete je sa Srbima. Kako je to moguće?

     Vrlo, vrlo, moguće. Na gravurama stena u Sahari pronašla sam crtež čoveka s maskom vuka. Zna se - kada se kaže vuk isto je što i Srbin. Francuski etnolog, arheolog i antropolog Anri Lot se posvetio istraživanju saharske umetnosti. Borna kola biblijskih Filisteja (za koje tvrdim da su bili Srbi), Anri Lot ih je našao na stenama u Sahari. Takva ista kola pronađena su u Kiviku (Danska) i u Florenci (Italija). Nalaz u Afaru (provincija u Etijopiji) gde su pronađeni ljudski fosili može biti dokaz da savremeni čovek potiče iz Afrike, a ne iz različitih mesta Azije i Evrope. 

Povezujete Lepenski Vir s Dogonima i Biblijom. Recite nešte o tome.

Vi želite da vam otkrijem sve iz knjige. Dobro. Evo, rećiću još samo to - Biblija, mitovi i Dogoni pomogli su da rešim enigmu lokaliteta – Lepenski Vir. Grob otkriven u jugoistočnom delu naselja Proto – Lepenski Vir zanimljiv je zbog izuzetnog položaja pokojnika u njemu. Grobna jama ima istu trapezoidnu formu kao i osnove kuća u Lepenskom Viru I, i orijentisana je kao i građevine ovog naselja. Zašto je pokojnik u tom položaju i zašto su građevine tako orijentisane, biće poslastica za sve arheologe i naučnike sveta o znanju naših predaka. Pored rešenja lokaliteta Lepenski Vir, dala sam i odgovor arheolozima i istoričarima umetnosti – šta predstavlja scena bika u skoku na fresci u Knososu na Kritu. Scena na fresci je veoma zainteresovala arheologa doktora Evansa, jer nije mogla biti samo proizvod mašte kritskog umetnika. Takva ekvilibristika zahtevala bi munjevitu orijentaciju i nadljudsku okretnost i hrabrost. U pitanju je astronomija i da nisam poznavalac Biblije teško bi to rešila. Ovom freskom sam otkrila i tačan mesec biblijskog Potopa. Biblija govori da je Potop počeo 17. dana, drugog meseca, a koji je to mesec još je nepoznato.

     Šta kaže Vesna na sve to:

     Ja sam Slavicin saradnik i kao arheolog uživam u ovakvim istraživanjima. Mnogo puta se nas dve vrlo oštro raspravljamo oko nekih naučnih dostignuća, ali u osnovi izuzetno lepo sarađujemo. Ako se u nečemu i ne slažem s njom, kada je arheologija u pitanju, tada ona zna da bude toliko uporna da danima traži podatke da bi me ubedila u svoje mišljenje. Skoro sam u nekom časopisu pročitala da grupa naučnika u svetu osporava tačnost biblijskog teksta. Kada sam joj to pomenula, nastala je takva paljba na sve naučnike sveta da su neznalice i da prave haos u istoriji, arheologiji i astronomiji. Slavici sve možete reći, ali ne osporavajte Bibliju. Ja samo volim da budem u toku naučnih zbivanja u svetu, ali, Bibliju poštujem i tu se uglavnom slažemo.   
    
     U potpunosti ste zagolicali našu znatiželju da ćemo s nestrpljenjem čekati da knjiga izađe. Recite nam još samo da li u knjizi dajete objašnjenje 7517. godine, jer ste prethodnom izjavom zatalasali kod onih ljudi koji slede tu godinu.
    
     Taman posla da sam zatalasala. Ja ne želim nikoga da vređam, nego da se prosto razjasni ljudima koren te godine. Iskreno se nadam u srcu da će se posle ove knjige obe struje u Srbiji ujediniti za dobrobit srpskog naroda. Svi oni naučni radnici koji su sledili tu godinu, u pravu su kada kažu da su Srbi narod najstariji, ali, ne s tom godinom. Ovom knjigom oni će samo potvrditi svoju dugogodišnju borbu da Srbi dobiju svoje mesto u istoriji onako kako im i pripada. Druga grupa koja ne zastupa tu godinu, takođe, su u pravu, jer Srbi nisu najstariji narod na svetu zbog te godine. Američki Indijanci periodu od stvaranja sveta s Adamom i Evom do Hrista, daju 6204 godine. To bi značilo da su oni mnogo stariji od Srba, jer je njima 8213. godina. Do ove godine se dolazi na sledeći način: 6204+2009=8213 godina. A šta da kažemo za Lepenski Vir za kog arheolozi tvrde da je bio pre 11000 godina, a ja sam tu pronašla Srbe. Prema tome, 7517. godina je sporna i u knjizi joj je objašnjen koren. Data je i šema kako je do svega došlo. Zabunu kod ljudi oko ove godine su stvorila dva jevrejska prevodioca koji su pogrešno izračunali period od stvaranja sveta s Adamom, pa do Hrista. Tom periodu su dali dve verzije – 5508 i 5586 godina. Pravoslavna crkva je prihvatila 5508. godinu – 5508+2009=7517 godina. Prema tome, oni koji su sledili tu godinu samo su verovali u ono što je prihvatila crkva.
Engleski arheolog Leonardo Vuli, koji je svojim otkričima toliko zadužio čovečanstvo, takođe, je svojom greškom doveo do raskoraka arheologije i istorije s Biblijom. On je 1929. godine pos. Hrista, u Uru Haldejskom (Irak), pronašao grobnicu sumerske kraljice Sub-ad iz perioda 3500. godine pre Hrista. Na istom smetlištu na dubini od 14 metara, došao je do visine mulja od dva i po metra. Time je dokazan potop na Zemlji. Pošto je mulj bio ispod pronađene grobnice, Leonardo je logično smatrao da se potop dogodio pre te 3500. godine pre Hrista. Pogrešio je, kada je visinu mulja vezao za biblijski potop i zaključio da se on dogodio 3700-3800. god. pre Hrista. Ova grška Leonarda Vulija je bila kobna za istoriju, arheologiju i Bibliju. Posle ovoga, Biblija je izgubila na tačnosti svojih podataka. U Duhu Proroštva se govori o 4000 godina od stvaranja sveta do Hrista, i po tome potop se dogodio 2344. god. pre Hrista. U knjizi sam napravila šemu Leonardove greške i dokazala je jednom desetostranom prizmom pronađenom u biblioteci Asurbanipala. Takođe, dala sam objašnjenje šta predstavlja mulj od dva i po metra ispod pomenute gorbnice. Kao što vidimo greške se događaju i to je potpuno ljudski. Grešku koju su napravila dva jevrejska prevodioca, skoro pre 2000 godina, naprosto treba zaboraviti. Srbi kao narod imaju nešto mnogo više za šta treba da se izbore u svetu. Nepobitan dokaz da su pleme majka svim narodima na Zemlji i da u tom pravcu tragaju za daljim potvrdama.

     Posle studije Srbi - pleme majka, da li čitaoci mogu očekivati slične teme?

     Želim da istražim kako se krst ukorenio u službi ljudi. Moje životno radno iskustvo me je dovelo do toga da u prirodi nema slučajnosti. Sve je deo programa Svevišnje energije datog u trenutku stvaranja Univerzuma. Za Dogone Sirijus B je bio centar njihove tradicionalne kulture i onda kada nauka još nije znala za njegovo postojanje. Astronom Johanes Fridrich Bessel je tek 1834. godine otkrio ovu malu zvezdu, a prvi snimak je napravio Irving Lidenbald 1970. godine prošlog dogondamaveka. Dogoni govore o sistemu od tri zvezde Sirijusa – Sirijus A, B i C, a nauka tek sada nazire da postoji mogućnost zvezde Sirijus C. Dogoni, Sirijus C nazivaju eme ja i ona simboliše seme ženskog sirka (Sorghum). Ova zvezda ima veliku ulogu u mitologiji Dogona i za njih je ona sedište ženskih duša i svih živih i budućih bića. Po Dogonima ova zvezda je veća od Sirijusa B i četiri puta lakša. Ona se kreće po većoj putanji i u istom smeru kao Sirijus B. Oko Sirijusa obiđe za pedeset godina isto kao i Sirijus B. Pored sistema Sirijusa, Dogoni poznaju i druga nebeska tela koja prikazuju crtežima i predstavama. Njihov sveštenik se naziva hogon, i njegova okućnica je građena kao model Univerzuma. Dok sam proučavala Dogone u njihovim ritualima pronašla sam masku u obliku duplog krsta, koju Dogoni nazivaju kanaga. Maska kanaga je vezana za delove kosmogonskog mita. Ova maska simbolizuje pokret koji je Ama (božanstvo) zadao Univerzumu. Naučnici su zaključili da maska kagana predstavlja leđa krokodila na kojima su Dogoni u XIV veku nove ere prešli reku Niger, i došli u predele grebena Bandijagare. Zaključak je naučnika o maski kagana, takav, da čovek naprosto umre od smeha. Smišljati gluposti, dfinitivno, i za to treba imati dara. Ako Dogoni krst upotrebljavaju u svojim ritualima i povezuju ga s Amom (božanstvom), onda tu treba i tražiti odgovor. Prema tome krst ima svoju ulogu u sližbi ljudi. Želela bih da provedem nekoliko meseci kod Dogona, jer dva ista mita kod naroda različitih kultura (Srba i Dogona) koji žive i na različitim kontinentima – nosi u sebi istinu o stvaranju sveta, sigurna sam u to. Ova istina važna je kako za Srbe, tako i za celo čovečanstvo.
Koristim ovu priliku da kažem da pristajem da držim predavanja o 7517. godini, i o svemu ovome o čemu sam sada govorila, ukoliko mi se to organizuje. Ostaviću telefon svoje izdavačke kuće preko koje se može zakazati predavanje i kupovina knjiga. Posle izlaska knjige ja i Vesna zatražićemo pomoć od našeg Ministarstva kulture za odlazak u pleme Dogana, radi daljeg istraživanja vezanog za Srbe i dobrobit celog čovečanstva. Takođe, želimo da obiđemo Tasili u Sahari, zbog crteža na stenama i nalaz u Afaru u Etijopiji, zbog fosila koji su tu pronađeni. Ukoliko neko želi da nam se priključi u ovom istraživanju, kako finansijski, tako i radno, može se javiti na pomenuti telefon.

     Posle ovog zvaničnog razgovora proveli smo još neko vreme sa Slavicom i Vesnom. Ove dve žene su nesumnjivo vrlo zanimljive, i razgovoru s njima na teme istorije, arheologije, biblijske simbolike i o astronomskom znanju naših predaka - nema kraja. Slavica nam je pričala kako je slučajno otkrila Zvezdanu kapiju na Kosovu, i šta ona znači našoj planeti. Posle popijene kafe na terasi s pogledom na polje ječma, rastali smo se od naših sagovornica i krenuli put Beograda.