Cene

Srbija 1000.din.

Evropa 15.eur

ostali svet 30.eur

 

EВА ОД ЈАБУКЕ ДО ЗВЕЗДА

 

Овај чаробни наслов, носи у себи велики изазов, који плови с тајнама времена, живота и бесконачности. Наш ум је далеко, испод моћи сила о којима књижевница пише, али нешто наслућује и упорно се пита: - Где се налази Еден? Куда су текле библијске рекеГехон и Фисон? Ко је, изашто, градио пирамиде? Где је море запљускивало Атлантиду? Да ли је Ева направила први грех и шта представља змија у Библији? Ко је била Марија Магдалена и где је растао и учио Господ Исус Христос? Када су биле катаклизме и како настају? Очекује ли нас битка Армагедона? Има ли живота после живота и може ли Човек постати Бог? Како је Мојсије прошао кроз Црвено море и ко је била Монализа Џоконда?
Ова питања је поставила, и нама и себи, Славица Шетина и она, храбро одговара на њих. Шета Еденским вртом с Месопотамиским боговима, које нам је представила као групу научника, који су дошли с једне Планете у неком далеком сазвежђу. Прича почиње у Еденском врту и прати детињство трећег Евиног и Адамовог сина Сета. Седмогодишњи Сет, нама великим, многе тајне у бесконачној Васиони открива, заједно са групом Еденских научника. Ауторка даје потпуно нови приказ библијских збивања. Астрономијом и физиком, одговора на многа библијска чуда. Јер како сама каже: - “Чуда не постоје, већ их ми правимо, јер не умемо да их решимо”.
О јеврејском пролазу кроз море, даје детаљан опис зашто се море раздвојило. Такође, реконструише догађај на реци Јордану, јер се и тада вода раздвојиле, па су Јевреји прешли сувим коритом. За Еденску реку Фисон, за којом вековима научници трагају, приказан је њен ток, заједно са остале три реке – Гехон, Тигар и Еуфрат - на једној географској карти. На карти је приказ наше планете пре потопа и у њој је Атлантида. У самој причи, научници воде малог Сета на Атлантиду и објашњавају му када ће овај континент потонути и због чега.
Ауторка користи Ајнштајнову хипотезу, да – уколико се путује брзином 70,7 брзине светлости, може се путовати кроз време. Тако, главне јунаке из времена Едена, води кроз 6000 хиљада година будућности. Доводи их на кључна места “Библије” и у време Исуса Христоса. Ту ћемо се упознати - где је Исус провео детињство и како је почело Хришћанство?
Кроз целу причу, протеже се нит седам рабинских схватања светских раздобља. Иду следећим редом: - Ерек, Адамах, Арка, Харабах, Јабашах, Тевел и Хелед. Ауторка реконструише једно по једно раздобље, дајући нам тачне датуме - катаклизми. Датуми су поткрепљени подацима из “Библије” и астрономије. На овај начин, добијамо ново виђење “Библије”, из којег произилази да је она верна историја и астрономска наука. Такође, добијамо конкретан одговор, заснован на биологији, физици и астрономији – како су људи у претпотопско време живели по 1000 година. Ауторка нам, кроз причу о кометама, објашњава, када ће бити следећа катаклизма – коју “Библија” назива – битка Армагедона. У овој књизи, наићи ћемо на један занимљив поглед изградње пирамида. Један од главних ликова, који се зове Габријел, објашњава малом Сету – шта представља Сфинга и зашто има тај положај. Цела прича је дата врло бајковито - кроз дијалог једног безазленог, крајње знатижељног,  дражесног детета и групе научника. Али, у исто време, књига носи једну недоумицу – она је између научне анализе и трилерске, филмске приче. Док је читате, осетићете да учествујете у разрешавању чуда на нашој планети, а у исто време сте између маште и стварности. Када се књига прочита, искрсава суштина магичне приче. Научници, причајући маломе Сету, решавају разна научна чуда, али бит књиге је - како од човека створити Божијег сина и добити Вазнесење, јер се једино тако може Живот спасити из хаоса катаклизме, која убрзо следи нашој планети.